Detailed Information

Cited 0 time in webofscience Cited 0 time in scopus
Metadata Downloads

국내 유통 중인 인삼 및 인삼 제품류의 미생물 오염도 평가

Full metadata record
DC Field Value Language
dc.contributor.author심원보-
dc.contributor.author김정숙-
dc.contributor.author김세리-
dc.contributor.author박기환-
dc.contributor.author정덕화-
dc.date.available2019-05-28T11:39:16Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn1229-1153-
dc.identifier.issn2465-9223-
dc.identifier.urihttps://scholarworks.bwise.kr/cau/handle/2019.sw.cau/19320-
dc.description.abstract본 연구는 시중에 유통되고 있는 인삼 및 인삼 제품류의 미생물 오염실태를 조사하고자 수행하였다. 충남 금산과 진주 인근지역에서 유통되고 있는 인삼 및 인삼 제품류 81점에 대해 미생물 오염도를 조사한 결과 일반세균과대장균군은 수삼이 3.19~7.02 log CFU/g로 오염도가 가장높았고, 백삼에서는 0.25~7.31 log CFU/g, 홍삼에서는 0~2.89 log CFU/g, 홍삼음료에서는 0~1.70 log CFU/mL 범위의 오염도를 나타내었다. 병원성 미생물은 홍삼음료를 제외한 수삼, 백삼 및 홍삼에서 B. cereus가 검출되었다. 그오염 수준은 수삼의 경우 91.9%(34/37)에서 2.41 log CFU/g 수준으로 검출되었고, 백삼은 53.3%(8/15)에서 0.98 logCFU/g, 홍삼은 13.3%(2/15)에서 0.50 log CFU/g 수준으로검출되었다. 곰팡이의 경우 수삼에서만 0.72~5.54 log CFU/g범위로 검출되었고, 나머지 백삼(73.3%), 수삼(73.3%), 홍삼음료(21.4%)는 1 log CFU/g or mL 이하의 매우 낮은 수준의 오염도를 나타내었다. 유통 중인 인삼 및 인삼 제품류의 미생물 오염도는 대체적으로 양호한 수준이었으나일부 제품은 인삼류 제품 검사기준을 초과한 경우도 존재하기 때문에 미생물 오염 방지를 위한 위생관리에 주의를기울일 필요가 있는 것으로 판단된다.-
dc.description.abstractThe objective of this study was to investigate the microbial contamination levels of ginseng and ginseng products distributed in markets. A total of 81 ginseng and ginseng products samples (fresh ginseng 37, white ginseng 15, red ginseng 15, red ginseng beverage 14) were tested to analyze sanitary indicator bacteria (total aerobic bacteria, coliforms and Escherichia coli), major foodborne pathogens, and fungi. The contamination levels of total aerobic bacteria and coliforms were in the range of 3.19 to 7.02 log CFU/g for fresh ginseng, 0.25 to 7.31 log CFU/g for white ginseng, 0 to 2.89 log CFU/g for red ginseng and 0 to 1.70 log CFU/mL for red ginseng beverage. In case of major foodborne pathogens, B. cereus was detected at levels of 0.50 to 2.41 log CFU/g in samples except red ginseng beverage. Fungi was detected at levels of 2.41 log CFU/g in fresh ginseng, the contamination levels of the other ginseng products samples were lower than 1 log CFU/g or mL. These results indicate that the ginseng and ginseng products were comparatively safe with respect to microbiological hazard.-
dc.format.extent5-
dc.language한국어-
dc.language.isoKOR-
dc.publisher한국식품위생안전성학회-
dc.title국내 유통 중인 인삼 및 인삼 제품류의 미생물 오염도 평가-
dc.title.alternativeMicrobial Contamination Levels of Ginseng and Ginseng Products Distributed in Korean Markets-
dc.typeArticle-
dc.identifier.bibliographicCitation한국식품위생안전성학회지, v.28, no.4, pp 319 - 323-
dc.identifier.kciidART001829042-
dc.description.isOpenAccessN-
dc.citation.endPage323-
dc.citation.number4-
dc.citation.startPage319-
dc.citation.title한국식품위생안전성학회지-
dc.citation.volume28-
dc.publisher.location대한민국-
dc.subject.keywordAuthorGinseng-
dc.subject.keywordAuthorGinseng Products-
dc.subject.keywordAuthorMicrobial Contamination-
dc.subject.keywordAuthorMonitoring-
dc.description.journalRegisteredClasskci-
Files in This Item
There are no files associated with this item.
Appears in
Collections
College of Biotechnology & Natural Resource > School of Food Science and Technology > 1. Journal Articles

qrcode

Items in ScholarWorks are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

Altmetrics

Total Views & Downloads

BROWSE