선택적 추출법을 이용한 알칼리 자극제 첨가 페이스트 내 GGBFS 반응도 정량평가를 위한 실험적 연구
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | 김동연 | - |
dc.contributor.author | 이한승 | - |
dc.date.accessioned | 2021-06-22T15:45:26Z | - |
dc.date.available | 2021-06-22T15:45:26Z | - |
dc.date.issued | 2016-11 | - |
dc.identifier.uri | https://scholarworks.bwise.kr/erica/handle/2021.sw.erica/12236 | - |
dc.description.abstract | 본 연구는 알칼리 자극제 첨가 페이스트 내 고로슬래그 미분말의 반응도를 측정하였으며 실험 결과 재령 28일 기준 NaOH 0%(0.2050), NaOH 5%(0.4007), NaOH 10%(0.4711)로 측정되었다. 이는 NaOH 의 발열반응과 알칼리 자극에 의한 것으로 사료되며 NaOH 10%의 경우 급결하여 품질저하가 우려된다. | - |
dc.description.abstract | In this study, reaction degree of ground granulated blast furnace slag in paste, which included alkali activators using selective dissolution, was measured, and as results of experiment, it indicated values 0.2050, 0.4007, and 0.4711 for each specimen with NaOH 0, 5, 10% at 28 days. It is judged that this results are due to exothermic reaction and alkali activation of NaOH. | - |
dc.format.extent | 2 | - |
dc.language | 한국어 | - |
dc.language.iso | KOR | - |
dc.publisher | 한국콘크리트학회 | - |
dc.title | 선택적 추출법을 이용한 알칼리 자극제 첨가 페이스트 내 GGBFS 반응도 정량평가를 위한 실험적 연구 | - |
dc.title.alternative | Study on the Reaction Degree of Granulated Blast Furnace Slag Paste with Alkali Activators using Selective Dissolution | - |
dc.type | Article | - |
dc.publisher.location | 대한민국 | - |
dc.identifier.bibliographicCitation | 한국콘크리트학회 2016 가을 학술대회 논문집, v.28, no.2, pp 547 - 548 | - |
dc.citation.title | 한국콘크리트학회 2016 가을 학술대회 논문집 | - |
dc.citation.volume | 28 | - |
dc.citation.number | 2 | - |
dc.citation.startPage | 547 | - |
dc.citation.endPage | 548 | - |
dc.description.isOpenAccess | N | - |
dc.description.journalRegisteredClass | other | - |
dc.identifier.url | https://www.dbpia.co.kr/journal/articleDetail?nodeId=NODE07062254 | - |
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