중성화와 염해의 복합 열화 환경하의 콘크리트 내에서의 Cr강방식철근의 방식성Corrosion Resistance of Cr-bearing Rebar in Concrete Subjected to Carbonation and Chloride Attack
- Other Titles
- Corrosion Resistance of Cr-bearing Rebar in Concrete Subjected to Carbonation and Chloride Attack
- Authors
- 태성호
- Issue Date
- May-2006
- Publisher
- 한국구조물진단유지관리공학회
- Keywords
- Cr-Bearing Rebar; Corrosion Resistance; Carbonation; Chloride Attack; Cr강방식철근; 방식성; 중성화; 염해
- Citation
- 한국구조물진단유지관리공학회 논문집, v.10, no.3, pp 115 - 122
- Pages
- 8
- Indexed
- KCI
- Journal Title
- 한국구조물진단유지관리공학회 논문집
- Volume
- 10
- Number
- 3
- Start Page
- 115
- End Page
- 122
- URI
- https://scholarworks.bwise.kr/erica/handle/2021.sw.erica/45239
- ISSN
- 2234-6937
2287-6979
- Abstract
- 중성화와 염해의 복합 열화 환경하의 콘크리트 내에서의 Cr강방식철근의 방식성을 평가하기 위하여 Cr함유율이 다른 10종류의 철근을 피복 두께 20mm 위치에 매입한 염화물 이온 함유량 0.3, 0.6, 1.2, 2.4kg/m3의 콘크리트 공시체를 제작하였다. 그 후 촉진 중성화 시험 및 고저온 건습 반복의 부식 촉진 시험 기간 중의 Cr강방식철근의 자연전위, 부식면적률, 부식감량률의 경시변화를 측정함으로써 각 부식 환경에 대한 Cr강방식철근의 방식성에 대하여 검토하였다. 그 결과, 중성화와 염해의 복합 열화 환경의 경우, 염화물 이온 함유량 1.2kg/m3과 2.4kg/m3에 대하여 각각 Cr함유율 7% 이상과 9% 이상의 Cr강방식철근에서 방식성이 확인되었다.
Ten types of steel bars having different Cr contents were embedded in concretes with chloride ion contents of 0.3, 0.6, 1.2, and 2.4kg/㎥to fabricate specimens assuming such deteriorative environments. After being carbonated to the reinforcement level, these concretes were subjected to corrosion-accelerating cycles of heating/cooling and drying/wetting. The time-related changes in the corrosion area and corrosion loss of the Cr-bearing rebars were then measured to investigate their corrosion resistance. The results revealed that in a deteriorative environment prone to both carbonation and chloride attack, corrosion resistance was evident with a Cr content of 7% or more and 9% or more in concretes with chloride ion contents of 1.2 and 2.4kg/㎥, respectively.
- Files in This Item
-
Go to Link
- Appears in
Collections - COLLEGE OF ENGINEERING SCIENCES > MAJOR IN ARCHITECTURAL ENGINEERING > 1. Journal Articles

Items in ScholarWorks are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.