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‘홍이슬’ 포도의 상품성 기준과 적정 착과량Suitable Yields Reflecting Consumer Preferences in 'Hongisul' Grapes

Authors
Park, Yo SupLee, Byul Ha NaJung, Myung HeeKim, Hee SeobPark, Hee-Seung
Issue Date
Jun-2014
Publisher
KOREAN SOC HORTICULTURAL SCIENCE
Keywords
안토시아닌; 착색; 신품종; 관능검사; 당산비; anthocyanin; coloration; new cultivar; sensory test; soluble solid-acid ratio
Citation
KOREAN JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGY, v.32, no.3, pp 303 - 309
Pages
7
Journal Title
KOREAN JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGY
Volume
32
Number
3
Start Page
303
End Page
309
URI
https://scholarworks.bwise.kr/cau/handle/2019.sw.cau/12214
DOI
10.7235/hort.2014.13148
ISSN
1226-8763
2465-8588
Abstract
본 연구에서는 ‘홍이슬’ 포도의 관능적 품질을 객관적으로 예측하는 지표와 그 기준을 제시하고자 하였으며, 이를 바탕으로 소비자 기호가 반영된 적정 착과량을 구명하여 국내 포도 시장에서의 품종 다양화와 신품종의 보급 확대에 기여하고자 하였다. 관능 평가를 기준으로 한 이화학적 품질 한계 조사 결과, 당산비가 ‘홍이슬’ 포도의 소비자 선호도를 예측하는 데 유용한 지표로 확인되었으며, 상품성을 갖는 당산비 한계는 86.3으로 조사되었다. 착과량 조절에 따른 과실품질 조사 결과, ‘홍이슬’ 포도 역시 다른 품종과 같이 생산량이 적을수록 과실 품질이 향상되는 일반적인 경향을 보였다. 10a당 1,400kg의 착과량 처리구는 당산비가 상품성 기준인 86.3보다 낮을 뿐만 아니라 착색이 불량하고 과육 연화가 더디게 진행되는 등 다른 처리구에 비해 전반적인 과실의 성숙이 불량하였다. 또한 착과량이 10a당 1,200kg 이하에서는 과실 품질이 우수한 수준으로 착과량에 따른 차이가 없어 ‘홍이슬’ 포도 재배 시 생산량을 10a당 1,200kg 정도로 조절하는 것이 생산성과 소비자 기호를 반영한 과실 품질을 동시에 충족시키는데 효과적일 것으로 생각된다. 또한 이 결과는 ‘홍이슬’ 포도의 수확기와 과실 품질을 판정하는 기준으로 활용될 수 있을 것으로 기대된다.
The purpose of this study is to suggest indicators and proper standards to forecast the sensory quality of 'Hongisul' grape. Further, this study determines the optimum fruit load of 'Hongisul' grape reflecting consumer preference. Among several quality attributes, identified through instrumental and sensory evaluation, soluble solid-acid ratio was the most useful indicator of consumer preference for 'Hongisul' grapes. The ideal soluble solid-acid ratio for marketable grapes was found to be higher than 86.3. Analysis on the effects of fruit load control on fruit quality revealed a negative correlation where the latter increased as the former decreased. This trend is common for all grape species. The field with a fruit load of 1,400 kg . 10 a(-1) exhibited a soluble solid-acid ratio of less than 86.3, uneven coloring and slow softening texture at the mature stage. However, fruit quality proved excellent in the field with a fruit load of 1,200 kg . 10 a(-1) or less. It is therefore proposed that fruit load should be controlled to 1,200 kg.10 a(-1) or less when growing 'Hongisul' grapes to produce high quality grapes. We believe that this result can be used as a standard in judging harvest time and evaluating fruit quality.
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Park, Hee-Seung
생명공학대학 (식물생명공학)
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