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서울시 식품접객업소 대상 기후변화에 따른 식품안전관리 인식 조사Survey on Perception and Performance of Restaurant Employees on Food Safety Management against Climate Change in Seoul, Korea

Authors
정순영배영민윤재현김보람유진희현정은이정수차명화류경박기환이선영
Issue Date
Jun-2014
Publisher
동아시아식생활학회
Keywords
Climate change; restaurant; food safety management; survey
Citation
동아시아식생활학회지, v.24, no.3, pp 432 - 439
Pages
8
Journal Title
동아시아식생활학회지
Volume
24
Number
3
Start Page
432
End Page
439
URI
https://scholarworks.bwise.kr/cau/handle/2019.sw.cau/12736
DOI
10.17495/easdl.2014.06.24.3.432
ISSN
1225-6781
Abstract
본 연구는 기후변화에 따른 식품접객업소 종사자들의 식품안전관리 인식을 알아보고, 개선 방안을 마련하기 위한 기초 자료를 제시하고자 실시하였다. 설문 조사는 서울시 식품접객업소 사업주 및 종사자들 535명을 대상으로 2013년 6월10일부터 13일까지 실시하였다. 설문 문항은 응답자 및 업체의 일반사항, 기후변화와 식품위생관리에 관한 인식, 식품위생관리 기준 중요도 및 수행도를 측정하는 문항으로 구성하였다. 기후변화에 대한 응답자들의 인식 조사에서 절반 이상인 277명(52.2%)이 ‘기후변화를 잘 알고 있다’고 응답하였으며, ‘잘 모른다’고 응답한 경우는 39명(7.3%)이었다. 기후변화가 식품안전에 미치는 영향에 대해서는 459명(86.6%)의 응답자들이 ‘기후변화가 식품안전에 영향을 미친다’고 하였으며, ‘영향을 주지 않는다’고 응답한 응답자는 거의 없는 것으로 나타났다. 식품위생관리 기준의 중요도와 수행도에 대한 조사에서는 ‘74℃에서 1분 이상 식품을 완전히 익혀서 제공한다’는 응답이 가장 높았다. 기후변화에 따른 식품접객업소의 식품안전 문제 해결을 위한 사업자 역할을 조사한 결과, 위생 관리 지침과 자체적 환경 정화 및 방역 수준은 높은 반면, 소비자 대상 정보 제공은 낮은 수준이었다. 응답자들 중에서 기후변화 대응 식품안전 관리 지침을 본적이 있는 경우가 163명(32.5%)이었으나 ‘본 적 없음’과 ‘모름’으로 응답한 비율이 각각 237명(47.2%), 101명(20.1%)이었다. 이상의 결과로부터 기후변화에 따른 식품접객업소 종사자들은 기후변화 및 식품안전관리의 문제점을 잘 인식하고 있지만, 위생교육과 식품안전 관리 지침에 대한 지식은 부족한 것으로 조사되어, 이를 해결할 수 있는 위생 교육 및 홍보가 필요한 것으로 사료된다.
This study investigated the perception of employees in restaurants located in Seoul concerning climate change, food safety against climate change and performance of food safety management. The survey was administered to 535 respondents from June 10∼13, 2013. Exactly 52.2% of respondents answered that knew of climate change, whereas 7.3% of respondents answered that they didn’t know about climate change. 86.6% of respondents recognized that climate change affects food safety. Among food safety management performance, the highest score was observed for thoroughly cooked foods (more than 1 min at 74˚C as internal temperature of foods). For importance of role of operator, respondents recognized that ‘confirming food safety guideline’ and ‘cleaning and disinfecting environment’ were important. For ‘whether have you seen the food safety guideline against climate change’, 32.5% said ‘yes’ while 67.3% answered ‘no’ or ‘don’t know’. Based on these results, employees in restaurants generally recognize climate change and its relationship with food safety. However, food safety education and related guidelines need to be improved to provide related information.
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Lee, Sun Young
생명공학대학 (식품영양)
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