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Ginsenoside 전환이 가능한 인삼 발효 미생물의 선별Screening for ginseng-fermenting microorganisms capable of biotransforming ginsenosides

Authors
김희규김기연차창준
Issue Date
Jun-2007
Publisher
한국미생물학회
Keywords
Bacillus; Biotransformation; Ginseng; Ginsenoside; Lactic acid bacteria
Citation
Korean Journal of Microbiology, v.43, no.2, pp 142 - 146
Pages
5
Journal Title
Korean Journal of Microbiology
Volume
43
Number
2
Start Page
142
End Page
146
URI
https://scholarworks.bwise.kr/cau/handle/2019.sw.cau/25477
ISSN
0440-2413
Abstract
오래전부터 약재로서 이용되어온 인삼(Panax ginseng)은 그 효능이 과학적으로 밝혀지면서 세계적으로 관심의 대상이 되고 있다. 그러나, 서양삼에 비해 점차 뒤처지고 있는 우리나라의 인삼산업의 경쟁력 확보를 위해 기능성 식품으로서의 인삼개발이 필요한 실정이다. 발효인삼은 유용한 미생물을 probiotic으로서 공급할 수 있을 뿐 아니라, 미생물에 의해 인삼의 ginsenoside 성분이 특이적으로 전환되어 기능적으로 우수한 제품이 될 수 있다. 본 연구에서는 인삼분말만을 영양분으로 한 액체 배지에서 청국장에서 분리된 Bacillus 균주와 유산균의 생장능 및 인삼의 주요 ginsenoside의 전환능력을 알아보았다. 인삼 2.5% (w/v), 1% (w/v)의 인삼분말만을 영양분으로 한 액체배지에서 생장능과 발효 후 ginsenoside의 전환 여부를 확인하였다. 사용한 Bacillus 균주와 유산균 모두 인삼배지에서 107 CFU/ml을 초과하는 생장능을 보였고, Bacillus의 경우 ginsenoside Rg1, Rb1, Rb2, Rc, Rd 간에 각 균주마다 특이적인 ginsenoside 전환 반응을 보였다. 따라서, 이 균주들은 발효인삼의 제조를 위한 접종균주로서 이용이 가능하리라 사료된다.
Panax ginseng has been drawing world-wide attention since it was used for medicinal purposes and its effects was discovered in scientific manners. However, it is necessary to develope new ginseng products as functional foods to compete with western ginseng. Fermented ginseng could be an excellent solution, where useful probiotics are provided and ginsenosides are specifically transformed to functional forms. In this study, we investigated the growth and ginsenoside biotransformation by 21 Bacillus strains isolated from Chongkukjang and 12 lactic acid bacteria. 2.5% (w/v) and 1% (w/v) of ginseng were used in culture media containing only ginseng powder as a sole nutrient source, and their biotransformation abilities were tested after the growths were checked. All used Bacillus strains and lactic acid bacteria were able to grow well in ginseng powder media at higher levels than 107 CFU/ ml. Most of Bacillus strains displayed ginsenoside transformation in a strain-specific manner. Therefore, the results of this study demonstrated that the strains tested in this study could be used as potential starters for the ginseng fermentation.
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Cha, Chang-Jun
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