Antiviral effect of persimmon (Diospyros kaki Thunb. cv. Cheongdo-Bansi) extracts on murine norovirus
DC Field | Value | Language |
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dc.contributor.author | Choi, Jaein | - |
dc.contributor.author | Jung, Hyeju | - |
dc.contributor.author | Choi, Changsun | - |
dc.contributor.author | Park, Mi-Kyung | - |
dc.date.accessioned | 2021-09-17T04:40:44Z | - |
dc.date.available | 2021-09-17T04:40:44Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.issn | 1738-7248 | - |
dc.identifier.issn | 2287-7428 | - |
dc.identifier.uri | https://scholarworks.bwise.kr/cau/handle/2019.sw.cau/49434 | - |
dc.description.abstract | Norovirus infections are one of the most significant causes of foodborne outbreaks worldwide. This study aimed to investigate the antiviral effects of persimmon (Diospyros kaki Thunb. cv. Cheongdo-Bansi) extracts on murine norovirus (MNV). Persimmon extracts obtained by solvent extraction and squeezing, prior to freeze-drying were evaluated by determining the yield and tannin contents. The cytotoxicity and antiviral effect of persimmon extracts were determined using a 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay and a time- of-addition assay, respectively. The yield and tannin content were in following order: methanol > water > ethanol > acetone > juice extracts and juice > acetone > water > ethanol > methanol extracts, respectively. The concentrations of methanol, ethanol, acetone, water, and juice extracts were determined to be 800, 800, 600, 200, and 400 μg/mL, respectively. The MNV titer was significantly reduced by 1.65 log plaque forming unit (PFU)/mL with 18% reduction in plaque formation in group pre-treated with water extract. Furthermore, the significant reductions in MNV titer by 2.14, 1.69, and 2.96 log PFU/mL were observed in groups co-treated with acetone, water, and juice extracts, respectively with plaque formation inhibition of 22-40%. However, there were no significant antiviral effects in the post-treated groups. This study suggests the potential use of persimmon extracts as anti-noroviral agents. | - |
dc.description.abstract | 청도반시의 항노로바이러스 효과를 검증하기 위해 메탄올, 에탄올, 아세톤, 물 추출물 및 착즙물을 제조하여 각각의 수율과 탄닌 함량을 분석한 결과, 수율은 메탄올 추출물 > 물 추출물 > 에탄올 추출물 > 아세톤 추출물 > 착즙물 순인 반면, 탄닌 함량은 착즙물 > 아세톤 추출물 > 물 추출물 > 에탄올 추출물 > 메탄올 추출물의 순으로 상반되는 결과를 보여주었다. MTT assay를 통한 세포 생존율 결과를 토대로 메탄올과 에탄올은 각각 800 μg/mL, 아세톤은 600 μg/mL, 물 추출물 및 착즙물은 200 μg/mL와 400 μg/mL로 항바이러스 효과 검증을 위한 최종 농도로 결정하였다. MNV에 대한 항노로바이러스 효과를 time-of-addition assay로 분석한 결과, 바이러스 접종 전 추출물 및 착즙물을 세포에 처리한 pre-treatment에서 물 추출물 처리구가 항노로바이러스 효과가 있음을 확인할 수 있었다. 또한, 추출물 및 착즙물과 바이러스를 동시에 접종한 co-treatment에서 아세톤, 물 추출물 및 착즙물의 처리구의 플라크 형성율이 각각 71.50±4.24%, 77.62±2.92%, 59.76±2.36%로 나타났으며, 2.14±0.20 log PFU/mL, 1.69± 0.16 log PFU/mL, 2.96±0.16 log PFU/mL로 유의적인 노로바이러스 농도 감소 효과를 보여 주었다. 그러나 바이러스 접종 이후 추출물 및 착즙물을 처리한 post-treatment에서는 5가지 추출물 및 착즙물의 노로바이러스 플라크 형성율 및 감소된 농도가 95.15-99.32%와 0.04- 0.37 log PFU/mL로 노로바이러스 농도의 감소는 보였으나, 대조구 대비 유의적인 차이를 나타내지는 않았다. 감 추출물 및 착즙물이 직접적으로 MNV에 미치는 영향을 검토한 co-treatment 결과에서는 탄닌 함량에 따라 높은 항노로바이러스 효과를 보여주었다. 결론적으로 감 착즙물의 경우, 추출 수율은 낮았으나, 탄닌 함량과 항노로바이러스 효과는 가장 높게 나타남을 확인할 수 있었다. 따라서, 향후 추가적인 연구를 통해 청도반시 착즙물의 항노로바이러스 대응 기능성 소재로서의 활용 가능성을 부각시킬 수 있을 것으로 판단된다. | - |
dc.format.extent | 8 | - |
dc.language | 한국어 | - |
dc.language.iso | KOR | - |
dc.publisher | The Korean Society of Food Preservation | - |
dc.title | Antiviral effect of persimmon (Diospyros kaki Thunb. cv. Cheongdo-Bansi) extracts on murine norovirus | - |
dc.title.alternative | 청도반시 추출물의 murine norovirus에 대한 항바이러스 효과 | - |
dc.type | Article | - |
dc.identifier.doi | 10.11002/KJFP.2021.28.3.437 | - |
dc.identifier.bibliographicCitation | Korean Journal of Food Preservation, v.28, no.3, pp 437 - 444 | - |
dc.identifier.kciid | ART002736032 | - |
dc.description.isOpenAccess | Y | - |
dc.identifier.scopusid | 2-s2.0-85112635071 | - |
dc.citation.endPage | 444 | - |
dc.citation.number | 3 | - |
dc.citation.startPage | 437 | - |
dc.citation.title | Korean Journal of Food Preservation | - |
dc.citation.volume | 28 | - |
dc.publisher.location | 대한민국 | - |
dc.subject.keywordAuthor | norovirus | - |
dc.subject.keywordAuthor | persimmon | - |
dc.subject.keywordAuthor | Diospyros kaki Thunb. | - |
dc.subject.keywordAuthor | antiviral effect | - |
dc.subject.keywordAuthor | time-of-addition assay | - |
dc.subject.keywordAuthor | MTT asssy | - |
dc.description.journalRegisteredClass | scopus | - |
dc.description.journalRegisteredClass | kci | - |
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