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서빙로봇의 사용성 향상을 위한 인터페이스 디자인 전략 방향 연구A Research on Interface Design Strategies for Enhancing the Usability of Serving Robots

Other Titles
A Research on Interface Design Strategies for Enhancing the Usability of Serving Robots
Authors
이솔김민수박경진
Issue Date
Jun-2023
Publisher
한국전시산업융합연구원
Keywords
Serving Robot; Heuristics Evaluation; Convergent Usability Design Plan; 서빙로봇; 휴리스틱 평가; 융합적사용성 설계 방안
Citation
Korean Society of Science & Art, v.41, no.3, pp 329 - 339
Pages
11
Indexed
KCI
Journal Title
Korean Society of Science & Art
Volume
41
Number
3
Start Page
329
End Page
339
URI
https://scholarworks.bwise.kr/erica/handle/2021.sw.erica/113586
DOI
10.17548/ksaf.2023.06.30.329
ISSN
2005-1409
Abstract
코로나19 사태의 여파로 외식업계에서 서빙로봇이주목받고 있다. 이에 본 연구는 서빙로봇의 사용 만족도 개선과 인지적 오류를 줄이기 위해 전문가와 비전문가를 대상으로 사용성을 평가·분석하여 서빙로봇의사용성과 효용성 향상을 위한 인터페이스 디자인 전략 방향을 제안하고자 본 연구를 진행하였다. 연구에서 얻은 결과는 다음과 같다. 첫째, 사용자가 직관적으로 인지·파악이 가능한 아이콘의 디자인과 아이콘의 명칭이 제공되어야 하며, 아이콘의 디자인과 명칭이 일치해야 한다. 둘째, 중장년층 사용자를 고려해 서빙로봇 화면상에글자 크기를 설정할 수 있는 기능이 제공되어야 하며, 화면상에 사용자의 이해를 도울 수 있는 기능이나 메뉴, 아이콘에 대한 설명이 제공되어야 한다. 셋째, 사용자가 쉽게 파악할 수 있도록 식당 테이블개수에 따라 알기 쉬운 화면 구성이 제공되어야 하며, 작업 수행 중 사용자의 편의를 고려해 ‘일시 정지’ 와‘작동 취소’, ‘되돌리기’와 같은 버튼이 알기 쉽게 제시되어야 한다. 마지막으로 사용자가 이해 가능한 오류 발생 원인에 대한 명확한 해결 방안을 제시해야 하며, 화면상각 메뉴에 대한 설명과 작업 수행 과정에 대한 명확한 안내가 제공되어야 한다. 본 연구 결과를 바탕으로 서빙로봇 설계 시 전문가와 비전문가의 사용성 평가에 따른 공통점과 차이점에 근거한 견해를 분석하여 반영·개선되어야 하는 사항을 파악할 수 있었다. 본 연구의 결과는 향후 서빙로봇의 사용 만족도 개선과 인지적 오류를 줄이기 위한 전략적 인터페이스 디자인 개선방안을 제안하는데도움이 될 것이다.
The aftermath of the COVID-19 pandemic has brought attention to serving robots in the restaurant industry. Therefore, this study aimed to evaluate and analyze the usability of serving robots for experts and non-experts in order to improve user satisfaction and reduce cognitive errors. The research proposed an interface design strategy to enhance the usability and utility of serving robots. The study found the following results. Firstly, the design of the icon and its name should be intuitive and easily recognizable for users, and they should be consistent with each other. Secondly, the serving robot screens should have an option to adjust the font size for middle-aged users, giving clear descriptions for functions, menus, and icons to help user understanding. Thirdly, the screen configuration should be easy to understand taking into consideration the number of restaurant tables and bottons such as ‘pause’, ‘cancel’, and ‘undo’ should be added in order to enhance user convenience on operation. Finally, the serving robots should provide clear solutions to errors that users can easily understand. The screen should display descriptions of each menu and provide clear guidance on the process of performing tasks. Based on the results of this study, it was possible to identify the issues that need to be reflected and improved by analyzing the similarities and differences in the usability evaluation of both experts and non-experts in the design of serving robots. The findings of this study will be helpful in proposing an interface design approach to enhance the user satisfaction of serving robots and reduce cognitive errors in the future.
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