숏폼 콘텐츠의 카테고리별 제작 패턴 연구 : 향유 기억 단계를 중심으로Production Patterns of the Short Form Contents by Categories : Focusing on the stage of enjoyment memory
- Other Titles
- Production Patterns of the Short Form Contents by Categories : Focusing on the stage of enjoyment memory
- Authors
- 오서현; 박기수
- Issue Date
- Jul-2024
- Publisher
- 한국콘텐츠학회
- Keywords
- 숏폼 콘텐츠; 제작 패턴; 향유 기억 단계; 이화효과; Short-form Contents; Production Pattern; Enjoyment Memory Stage; Alienation Effect
- Citation
- 한국콘텐츠학회 논문지, v.24, no.7, pp 135 - 156
- Pages
- 22
- Indexed
- KCI
- Journal Title
- 한국콘텐츠학회 논문지
- Volume
- 24
- Number
- 7
- Start Page
- 135
- End Page
- 156
- URI
- https://scholarworks.bwise.kr/erica/handle/2021.sw.erica/120418
- DOI
- 10.5392/JKCA.2024.24.07.135
- ISSN
- 1598-4877
2508-6723
- Abstract
- 본고는 숏폼 콘텐츠의 카테고리별 제작 패턴을 탐구하기 위한 것이다. 숏폼 콘텐츠의 카테고리는 뷰티, 패션, 헤어, 코미디 등 동일한 성질을 지닌 소재의 묶음으로 구분할 수 있다. 향유자와 제작자의 경계 없이 콘텐츠를 즐기고 생산하고 있는 과정 속에서, 많은 사람들은 카테고리별로 자주 보이는 익숙한 제작 방식을 취하고 있다. 이에 숏폼 콘텐츠에서 느낄 수 있는 다양한 요소들을 사용자 경험 요소로 구분하여, 카테고리별 제작 패턴을 규명하였다. 연구 결과 패턴은 어피어테이너 패턴, 엔터테이너 패턴, 인포테이너 패턴으로 나눌 수 있었으며 패턴별 향유 강화 전략으로 인식 모델의 활용과 이화효과의 활용을 도출할 수 있었다. 숏폼 콘텐츠의 패턴별 제작 방식은 향유 기억의 3단계와도 연관되었다. 이는 각각 감각기억 처음 이용 단계, 작업기억 지속 이용 단계, 장기기억 적극 이용 단계로, 각 구간별로 특정 역할이 있음을 밝혀내었다. 이상의 과정을 바탕으로 숏폼 콘텐츠의 향유 극대화를 위한 제작 매트릭스를 도출하였다.
This paper is to explore the production patterns of short-form contents by category. The categories of short-form contents can be divided into groups of materials with the same properties such as beauty, fashion, hair, and comedy. In the process of enjoying and producing contents without boundaries between viewer and producer, many people are taking the familiar production method that is often seen by category. Accordingly, various elements that can be felt in short-form contents were classified into user experience elements, and production patterns by category were identified. As a result of the study, patterns could be divided into Appeartainer pattern, Entertainer pattern, and Infortainer pattern. And the use of recognition models and alienation effects could be derived as strategies to strengthen the enjoyment of each pattern. The production method for each pattern was also related to the three stages of enjoyment memory. These are the first stage of using sensory memory, the second stage of using working memory, and the third of long-term memory stage which is based on active use. Based on the above process, a production matrix was derived to maximize the enjoyment of short-form contents.
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