Controlled Atmosphere (CA) 환경설정 해제 후 저온저장이 ‘후지’ 과실의 품질에 미치는 영향open accessFruit Quality Characteristics of 'Fuji' Apple Fruits in Response to Air Storage after CA Storage
- Authors
- Kweon, Hun-Joong; Choi, Dong Geun; Lee, Jinwook; Kang, In-Kyu
- Issue Date
- Apr-2014
- Publisher
- KOREAN SOC HORTICULTURAL SCIENCE
- Keywords
- 에틸렌; 과실내부갈변; 과실 경도; 산함량; ethylene; flesh browning; flesh firmness; titratable acidity
- Citation
- KOREAN JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGY, v.32, no.2, pp 178 - 183
- Pages
- 6
- Journal Title
- KOREAN JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & TECHNOLOGY
- Volume
- 32
- Number
- 2
- Start Page
- 178
- End Page
- 183
- URI
- https://scholarworks.bwise.kr/cau/handle/2019.sw.cau/68058
- DOI
- 10.7235/hort.2014.13110
- ISSN
- 1226-8763
2465-8588
- Abstract
- 본 연구는 ‘후지’ 과실을 대상으로 저온저장(온도: 0 ± 1°C)을 1개월 처리한 후 CA 저장(CA 저장 조건: O2 2.5 ± 0.5%, CO2 1.5 ± 0.5%, 온도: 0 ± 1°C) 4개월 + 저온저장 3개월(CA 4M + Air 3M), CA 저장 5개월 + 저온저장 2개월(CA 5M + Air 2M), CA 저장 6개월 + 저온저장 1개월(CA 6M + Air 1M)로 처리하였고, CA 저장은 수확 후 즉시 처리한 다음 저장기간에 따라 과실 내부갈변증상과 과실품질에 미치는 영향을 조사하였다. 과실의 내부갈변 증상은 일반 CA 저장에서는 저장 4개월 후에 17.1%로 시작하여 저장 7개월 후에는 30.2%로 매우 높은 발생을 보였다. 그러나 CA 4M + Air 3M 처리구와 CA 5M + Air 2M 처리구는 과실 내부갈변증상이 전혀 나타나지 않았다. 각 처리별 호흡량의 변화는 저장 6개월까지는 차이가 없었고, 저장 7개월 후에는 CA 4M + Air 3M 처리구와 CA 5M + Air 2M 처리구가 낮은 호흡량을 보였다. 에틸렌 및 내생 에틸렌 발생량은 일반 CA 저장에서는 가장 낮았고, CA 환경해제기간이 빠를수록 다소 높은 발생량을 보였다. 과실품질에서 처리별 경도와 산 함량의 변화를 보면 일반 CA 저장에 비하여 CA 저장 4, 5, 6개월 후 저온저장처리 간에는 차이가 없었다. 따라서 과실의 저장력 향상을 위하여 지속적인 CA 저장을 하기보다는 CA 저장 5개월 후에 환경설정을 해제하고 저온저장을 유지하여도 과실품질을 유지할 수 있었다.
This study aimed to evaluate the fruit quality characteristics and incidence of flesh browning in response to air storage at 0 +/- 1 degrees C after controlled atmosphere storage (CA condition: O-2 2.5 +/- 0.5%, CO2 1.5 +/- 0.5%) at 0 +/- 1 degrees C in 'Fuji' apples (Malus domestica Borkh.). The storage system was performed as followed: air storage for one month, CA storage 4 months + air storage 3 months (CA 4M + Air 3M), CA storage 5 months + air storage 2 months (CA 5M + Air 2M) and CA storage 6 months + air storage 1months (CA 6M + Air 1M), while the control fruits were stored at CA storage for 8 months right after harvest. The incidence of flesh browning ranged from 17.1% to 30.2% during CA storage but not detected under the treatments of CA 4M + Air 3M and CA 5M + Air 2M. The respiration rate was not affected by storage treatments for 6M while the respiration rate was lower in the treatments of CA 4M + Air 3M and CA 5M + Air 2M than the other storage treatments after 7 months. Ethylene production and internal ethylene concentration were lowest in rapid CA storage and increased with a decreasing CA storage duration. Therefore, the results indicate that CA 5M + Air 2M storage treatment should be recommended to maintain the fruit quality and reduce the risk development of flesh browning rather than typical CA storage in 'Fuji' apples.
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